5 tips om een goede vacaturetekst te schrijven

Door MARIËLLE DE MUNNIK

Een goede vacaturetekst schrijven is van groot belang als je wilt werven voor jouw bedrijf. Met de juiste aanpak zorg je ervoor dat je meer kandidaten aantrekt en dat mensen niet afhaken op jouw tekst. In dit blog deel ik 5 tips om jouw vacaturetekst tot een goede vacaturetekst te maken, zodat mensen wél solliciteren jouw vacature.

1. Vermeld altijd het salaris 

Twijfel je of je het salaris in een vacaturetekst moet vermelden? Doe dit altijd! Een salarisindicatie helpt je aan meer reacties op je vacature. 4 van de 5 mensen zeggen minder snel te reageren als het salaris niet in een vacaturetekst staat.

"Voorkom dat mensen niet solliciteren"

2. Een goede vacature spreekt de lezer aan

Veel vacatureteksten gaan over het bedrijf dat een kandidaat zoekt. Maar een goede vacature spreekt de lezer aan. Dit doe je door in je tekst het woord ‘je’ te gebruiken. Wissel ‘wij’ dus af met ‘je’ en zorg dat ‘je’ in ieder geval evenveel voorkomt, of net even iets meer. Zo voelt de lezer zich veel meer aangetrokken.

3. Maak het menselijk

Mensen willen graag in contact zijn met mensen. Niet met een merk of bedrijfsnaam. Vraag je in de laatste alinea of mensen willen te solliciteren, schrijf in je vacaturetekst dan duidelijk bij wie ze kunnen solliciteren. Wil je een echt goede vacaturetekst? Toon dan ook het gezicht van je collega bij wie ze terecht kunnen. Zo maak je jouw bedrijf een stuk menselijker. 

Goede vacaturetekst schrijven

4. Stel niet te veel eisen in je vacature

Natuurlijk, jij wil de ideale kandidaat aan tafel hebben. En aan jouw nieuwe collega stel je dan ook wat eisen. Maar sommige eisen kunnen mensen afschrikken. Benoem bijvoorbeeld geen specifiek aantal jaren ervaring of een specifieke opleiding. Geef liever aan dat je een medior zoekt of benoem een aantal opleidingen.  

5. Een goede vacaturetekst is scanbaar

Steeds meer mensen bekijken vacatures op hun mobiel. Even snel scannen of het iets voor hen is. Geen raakvlak gezien in één oogopslag? Dan kijken we gewoon verder. Want vacatures genoeg toch! Zorg daarom dat je tekst scanbaar is. Zet de meest belangrijke informatie bovenaan en sluit ook sterk af. Het tussenstuk is voor aanvullende informatie. En gebruik bulletpoints. Maar overdrijf dat niet. 5 bulletpoints lezen een stuk lekkerder dan 20.

Met een goede vacaturetekst ben je er nog niet

Met deze 5 tips zorg jij ervoor dat je een goede vacaturetekst kunt schrijven, waardoor mensen niet snel afhaken als ze jouw vacature eenmaal hebben gevonden. Maar dan moeten werkzoekenden jouw vacature überhaupt eerst vinden.

  • Want kennen mogelijke sollicitanten jouw bedrijf überhaupt wel?
  • Hoe weten ze dat er op jouw site een vacaturetekst staat?
  • En als je een berichtje op LinkedIn plaatst, ziet alleen jouw netwerk het. Niet perse díe kandidaat die jij zoekt.

Maak een arbeidsmarkt-communicatieplan

Een arbeidsmarktcommunicatieplan kan jou helpen om jouw bedrijf als aantrekkelijke werkgever neer te zetten. Een plan waardoor mensen jouw bedrijf zíen én gaan solliciteren. Een plan waardoor je opvalt bij de juiste mensen.

Zoek je nieuwe collega’s en wil je het nu eens echt goed aanpakken? Dan denk ik graag met je mee. Ik zorg voor een creatief arbeidsmarktcommunicatieplan waardoor jij opvalt ten opzichte van je concurrent. Een plan waarin jij precies weet wat je moet doen om jezelf als aantrekkelijke werkgever neer te zetten. Benieuwd wat ik voor je kan betekenen? Stuur dan eens vrijblijvend een mailtje.