Vijf originele teksten voor je kerstkaarten

Door MARIËLLE DE MUNNIK

Als Sinterklaas het land uit is, kruip ik vaak snel in de pen om mijn kerstkaarten te schrijven. Welke tekst schrijf jij op je kerstkaarten? Gaat alleen je naam onder het standaard voorgedrukte ‘prettige feestdagen’? Of heb je liever een originele kerstgroet? Ik kies vaak voor een beetje creativiteit. Wil jij ook een originele tekst op je kerstkaart, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Ik geef je vijf tips voor een creatieve tekst op je kerstkaart.

1. Persoonlijke kerstgroet

Een persoonlijke boodschap doet het altijd goed. Je laat zien dat je écht even aan iemand gedacht hebt. Blik terug op iets wat je samen hebt meegemaakt afgelopen jaar of kijk naar iets wat in het nieuwe jaar gepland staat.

Voor vrienden: “We proosten alvast op weer zo’n heerlijk jaar! En blikken terug op al het moois wat we afgelopen jaar met jullie hebben meegemaakt: van het vriendenweekend tot een gezellig etentje. Bedankt voor jullie gezelligheid!”

Voor buren (met een beetje humor): “Het nieuwe jaar staat weer voor de deur. Wat fijn dat jullie deur altijd openstond als de postbode weer een pakje voor ons had!”

2. Gedichtje in je kerstkaart

Zelf vind ik het altijd erg leuk om een gedichtje neer te zetten op de kerstkaarten die ik verstuur. Deze kun je natuurlijk zelf maken, maar er zijn ook tal van voorbeelden te vinden op het internet. Of pak gewoon een van je lievelingskerstliedjes en gebruik een regel uit de songtekst (en dan natuurlijk niet Flappie). Wat denk je van White Christmas van Bing Crosby? Dan heb je meteen een mooie wens voor iemand:

I’m dreaming of a white Christmas
Just like the ones I used to know
Where the treetops glisten and children listen
To hear sleigh bells in the snow.

3. Gevoel

Beschrijf je gevoel bij de magische decembermaand. Denk aan wat je zelf graag doet tijdens de kersttijd en beeld je in hoe je er dan bij zit. Zelf zou ik het geweldig vinden als het sneeuwt met de kerst en vind ik het belangrijk om tijdens de feestdagen met familie en vrienden bij elkaar te kunnen zijn. Probeer dit beeld in je tekst te verwerken.

“Ik wens jullie een witte kerst onder de schitterende lichtjes van de kerstboom, lekker eten met familie aan de mooi gedekte keukentafel. Laten we proosten op het nieuwe jaar met een glas bruisende champagne in de ene en een sprankelend sterretje in de andere hand.”

4. Teksten met humor

Zoek je een kerstgroet met humor? Kijk dan ook eens op Pinterest of Google. Zo kwam ik onder andere de volgende tekst tegen:

“Ik wens je een witte kerst. Maar als de witte wijn op is, drink dan de rode…” (Bron: Luckz.nl)

5. Videoboodschap

Sommige mensen sturen geen papieren kaartjes, maar een leuk appje. Persoonlijk vind ik een kaartje leuker, omdat het toch laat zien dat mensen wat moeite voor jou gedaan hebben. Maar je kunt je Whatsapp kerstgroet natuurlijk altijd opleuken! Ga mee met de trend uit de digitale wereld en maak een videoboodschap,  gezellig tijdens het versieren van de kerstboom of tijdens het bakken van je kerstkoekjes. Natuurlijk wel met je foute kersttrui aan. En wat je dan vertelt in zo’n videoboodschap? Ga bijvoorbeeld in op deze vragen:

  • Wat maakt kerst voor jou speciaal?
  • Hoe ziet jouw kerst er dit jaar uit?
  • Wat wens je de ander toe?

Maak je video niet te lang, zodat je de aandacht van de kijker bij jouw bericht houdt. Zeker niet langer dan 1 minuut.

Veel plezier met het schrijven van je originele kerstgroet!