In 7 stappen naar een wervende vacaturetekst

Door MARIËLLE DE MUNNIK

Het aantal openstaande vacatures blijft stijgen in Nederland. In het eerste kwartaal van 2019 waren het er maar liefst 227 duizend­*. Misschien heb je zelf wel één of meerdere functies open staan. Hoe zorg je er dan voor dat een kandidaat op jouw vacature reageert en niet op die van je concurrent? Zorg dat je opvalt. Ik vertel je hoe je in 7 stappen een pakkende vacaturetekst kunt maken.

Vacaturetekst schrijven

Hoe ziet een goede vacaturetekst eruit?

Je wilt een goede vacaturetekst opstellen, maar welke onderdelen moeten daarin? En in welke volgorde zet je ze? Je kunt onderstaande onderdelen in de genoemde volgorde aanhouden:

1.      Functietitel
2.      Openingszin
3.      Inhoud van de functie
4.      Over de organisatie
5.      Functie-eisen
6.      Arbeidsvoorwaarden
7.      Afsluiting

Hoe mooi jouw bedrijf ook is, de lezer wil vooral weten of de job bij hem past. Begin dus niet met te vertellen wie jij bent als bedrijf. Wek eerst de interesse in de functie.

Zorg er ook voor dat je tekst niet te lang wordt. Een ideale lengte voor een vacaturetekst is er niet. Maar een korte vacaturetekst spreekt veel meer aan om te beginnen met lezen. Het moet mensen nieuwsgierig maken, zodat ze jou bellen met meer vragen of direct solliciteren. Met 1 à 1,5 A4-tje zit je goed.

1. Functietitel

Kies een duidelijke functietitel. Maak er vooral niet iets fancies van, maar gebruik een titel waarop mensen zoeken. Dit helpt weer om je vacature naar voren te brengen in de zoekmachineresultaten. Geen Chief happiness, maar gewoon een Bureaumanager dus. Een titel waardoor de lezer direct ziet om welke functie het gaat. Je kunt hier ook nog het aantal uur van de functie aan toevoegen.

2. Openingszin

Begin met en goede openingszin die direct aanspreekt en waar de lezer zich in herkent. Een die je lezer nieuwsgierig maakt om verder te lezen dan alleen de inleiding van je vacature. Met de eerste paar regels van je tekst moet je direct indruk maken. Anders haakt je lezer af. Dit kun je doen met een vraag of prikkelende stelling.

Niet: Wij zijn op zoek naar een enthousiaste Adviseur Duurzaamheid. 

Of: In verband met het verlof van onze Adviseur Duurzaamheid, zijn wij op zoek naar een tijdelijke vervanger. Herken jij je in onderstaande profiel? Laat het ons dan weten.

Wel: Zit duurzaamheid in jouw bloed? En wil je ervoor zorgen dat jouw provincie een stuk groener wordt? Lees verder, dit is de vacature die jij zoekt!

3. Inhoud van de functie

Heb je de aandacht van iemand te pakken? Tijd om hem te overtuigen hoe tof jouw functie is. Kopieer niet de saaie stukken tekst uit een functieprofiel, maar beschrijf eens hoe iemand zijn dag eruit ziet. Dat spreekt veel meer aan!

4. Over de organisatie: vertel jouw verhaal

Functies zijn overal hetzelfde. Of je nu timmerman bij het ene bedrijf of het ander bent, je bouwt overal een huis. Maar het gaat om de sfeer binnen het bedrijf waarom iemand graag bij jou komt werken. De ‘waarom’ is erg belangrijk. Waarom zou iemand bij jou komen werken behalve het salaris? Welke extra’s krijgt hij? En welk gevoel heeft hij bij zijn werk? Laat bij dit onderdeel duidelijk zien wat het verhaal van jouw bedrijf is. Dat zorgt dat jij je onderscheidt van je concurrent.

5. Functie-eisen

Noem alleen die eisen op die jij écht belangrijk vindt. De perfecte kandidaat die aan alles voldoet is er nooit. Hoe meer eisen jij stelt, hoe minder mensen zich hiermee zullen identificeren en dus reageren. Zet je functie-eisen neer in een opsomming. Zo ziet iemand snel of hij past binnen de functie.

Hoe schrijf je een wervende vacature

6. Salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden

Zet je wel of geen salaris in je vacaturetekst? Bij veel vacatures staat het er niet in en dat terwijl het informatie is die een sollicitant graag vooraf wil weten. Een goed salaris blijft een van de belangrijkste redenen om van baan te switchen. Ik zou het zeker in je vacature opnemen. Je trekt er kandidaten mee (of schrikt hen af die veel meer willen, wat je weer enorm veel tijd scheelt aan gesprekken waar je toch niet uitkomt). Bovendien geeft het de zwaarte van je functie aan. Je voorkomt dus gemakkelijk mismatches. Vergeet ook je secundaire arbeidsvoorwaarden als 13e maand en pensioenregeling niet te noemen. Allemaal voordelen ten op zichte van je concurrent als hij deze niet heeft of niet benoemt.

7. Afsluiting

Uiteindelijk wil je natuurlijk dat iemand reageert. Een goede call-to-action is belangrijk om iemand aan te zetten te reageren. Ook al ligt het misschien voor de hand, vraag iemand altijd om te solliciteren.

  • Ben je enthousiast over de functie van xxx. Solliciteer dan direct via onderstaande button.

  • Is deze functie echt iets voor jou? Dan wordt het tijd dat we je ontmoeten! Stuur nu je cv en motivatie naar info@bedrijfsnaam.nl.

Wat je niet in je vacaturetekst zet

Er is een aantal zaken die je niet mag noemen in een vacaturetekst. Puur omdat je anders aan het discrimineren bent. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Leeftijd, of indirecte aanduiding van de leeftijd:
    • Net afgestudeerd
    • Starter
    • Student
    • Scholier
    • Senior of junior (wel mag: seniorfunctie, omdat dat niet op de persoon, maar de functie slaat)
  • Geslacht
  • Godsdienst
  • Politieke overtuiging
  • Nationaliteit
  • Seksuele geaardheid
  • Burgerlijke staat

Uiteraard zijn er uitzonderingen op de regel. Twijfel je ergens aan. Zet je vraag even op de mail. Dan help ik je gratis op weg.

Zet je netwerk in

Heb je uiteindelijk een pakkende vacaturetekst geschreven? Dan plaats je deze uiteraard op je website. Maar als mensen niet weten dat ze daar moeten kijken, zullen ze je vacature niet snel vinden. Plaats jouw wervende vacaturetekst daarom ook op LinkedIn en Facebook. Deel deze niet alleen op je bedrijfspagina, maar vraag je collega’s deze te delen. Op die manier verspreidt de vacature zicht heel snel via alle netwerken van de mensen binnen jouw bedrijf. Je bereikt veel meer mensen dan jij in je eentje kan bereiken, zodat je snel de juiste kandidaat kan vinden.

Wervende vacaturetekst voorbeeld

Al die tips zijn handig, maar een goed voorbeeld kan je ook verder helpen. Klik op onderstaande knop voor een voorbeeld van een vacature. En schrijf strakst een pakkende vacaturetekst die opvalt.

Vacaturetekst laten schrijven

Liever je vacaturetekst laten schrijven? Of heb je al iets op papier en wil je het herschrijven uitbesteden? Ik help je graag. Laat mij weten naar wie jij zoekt en ik zet die wervende tekst op papier. Zo heb jij snel een enthousiaste kandidaat gevonden!

*Bron: CBS